Quantcast
Channel: هفت وادی
Viewing all articles
Browse latest Browse all 454

شیوه عاشقی

$
0
0
سودابه فرخی: شیوه عاشقی، کتابی در ستایش مولانا، نوشته‌ی اندرو هاروی و ترجمه‌ی فیروزان زهادی به تازگی منتشر شده است.

نشر هیرمند این کتاب را در سال ۱۳۹۲ و با شمارگان ۲۰۰۰ نسخه در ۳۲۰ صفحه و با بهای ۱۷۵۰۰۰ ریال منتشر کرده است.

آن چنان که از بخش آغازین کتاب، درباره‌ی نویسنده برمی‌آید: «اندرو هاروی نویسنده، پژوهشگر دینی و استاد پر آوازه‌ی عرفان و مکاتب عرفانی، در سال ۱۹۵۲ در جنوب هند‌زاده شد.... در سال ۱۹۷۰ وارد دانشگاه آکسفورد شد. در سال ۱۹۷۷ سرخورده و دلزده از زندگی در آکسفورد، به موطن اصلی‌اش هندوستان بازگشت و در آنجا بود که مجموعه‌ای از تجارب عرفانی راهگشای سیر و سلوک معنوی او شد....

او سال‌های طولانی از عمر خود را وقف مطالعه‌ی آثار مولانا کرده است و در این کتاب ارزشمند پرده از دیدگاه و عشق پرشور خود نسبت به زندگی، سیر و سلوک عارفانه و فلسفه‌ی الهی مولانا برمی دارد و بر این نکته پافشاری می‌کند که شناخت مولانا می‌تواند چه تاثیر عظیم و تحول بخشی بر جهان بحران زده‌ی کنونی در این دوران وانفسای آخرالزمانی بگذارد.»

کتاب شیوه‌ی عاشقی متن سخنرانی‌های نویسنده در سان فرانسیسکو، در موسسه‌ی مطالعات بنیادی کالیفرنیا طی ماه‌های آوریل، مه و ژوئن سال ۱۹۹۳ و در گرامیداشت مولاناست که نویسنده آن‌ها را سر و صورت داده و بخش‌هایی بر آن افزوده تا به شکل کنونی، پس از ترجمه پیش روی خواننده‌ی ایرانی قرار گرفته است.

نویسنده در درآمد کتاب به سبک کتاب‌های کهن عرفانی، از رویای خود سخن می‌گوید: «در خواب پیرمردی را دیدم که در مسجدی خالی از مردم و روشن از پرتو آفتاب نشسته بود و من از او سوال می‌کردم: چگونه می‌توانم از مولانا در آمریکای عصر جدید حرف بزنم؟ پیرمرد لبخندی زد و گفت: عاشقانه و موشکافانه، مستانه و در ‌‌نهایت هشیاری.»

کتاب ده فصل دارد که به ترتیب با این عناوین مشخص شده‌اند: سفری در راه عشق، بهای عبودیت، فرو پژمردن و شکفتن، صدای سکوت، بهار سرمدی، انسان کامل، هنگامه‌ی آخرالزمان و شکوه، طفل حق، پیروزی در مرگ و عاشقانه، همچون عشق، به خاطر عشق.

نویسنده می‌کوشد در این ده فصل داستان سیر و سلوک معنوی مولانا را به سوی کمال روایت کند. و در این روایت به طور ویژه بر نقش ابتدا ویرانگر و سپس انسان ساز و کمال بخش شمس تبریزی، محبوب و مراد مولانا، بر هستی و سلوک عرفانی او تاکید می‌کند.اندرو هاروی می‌نویسد: هر فصل از کتاب، آیینه‌ی فصل‌های دیگر است. اما خود رقصی است به سبک و سیاق ویژه‌ی خود.

نویسنده در جای جای کتاب، روایت خود را با اشعار مولانا تطبیق می‌دهد. ارائه شاهد مثال‌های فراوان از شعر مولانا از امتیازات این کتاب است. اشعار کتاب بیشتر از غزلیات شمس و رباعیات مولانا انتخاب شده‌اند.
نکته‌ی دیگر اینکه نویسنده برخی از اشعار مولانا را در کتابی مستقل با نام آتش عشق باز آفرینی کرده است و از این شعر‌ها هم در متن استفاده کرده. در این موارد مترجم فارسی این اشعار را به شعر منثور ترجمه کرده است.

اندرو هاروی با یکی دانستن جوهره‌ی همه‌ی مذاهب و مکاتب عرفانی و معرفی مولانا به عنوان قهرمان این وادی می‌کوشد نسخه‌ی شفا بخشی برای حهان بحران زده‌ی کنونی بیابد. او این درمان معجزه آسا را در نقل قولی از آندره مالرو چنین بیان می‌کند: اگر قرار است قرن بیست و یکمی در کار باشد، این قرن راه چاره‌ای جز این ندارد که به مذهب رو کند. و همچنان که گفته شد طبیب الهی این مذهب مولاناست.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 454

Trending Articles