
ملاله یوسفزی یا گل مکئی (زاده ۱۲ ژوئیه ۱۹۹۷) دختر ۱۴ سالهای است که در دفاع از حق آموزش توسط طالبان مورد هدف گلوله قرار گرفت. او فعال حقوق بشر و حقوق کودکان و عضو کمپین تحصیل دختران اهل پاکستان است که در اکتبر ۲۰۱۲ توسط گروه طالبان و در راه بازگشت از مدرسه ترور نافرجام شد.این ترور با واکنشها شدید جهان مواجه شده است. ملاله در مصاحبهای با انتقاد از ملایان گفته بود: "دختران در زمان تسلط طالبان میترسیدند به صورتشان اسید پاشیده شود یا توسط این شبه نظامیان دزدیده شوند." در زمان تسلط طالبان پاکستانی بر منطقه سوات، برخی از دختران بدون پوشیدن یونیفورم، با لباس معمولی و به صورت پنهانی به مدرسه میرفتند در حالی که کتابهایشان را در زیر شالهایشان پنهان میکردند. این دختر ۱۴ ساله گفته بود که میخواهد زمانی که بزرگ شد حقوق بخواند و وارد دنیای سیاست شود.
طالبان قبلا خانواده او را تهدید به قتل کرده بودند و آنها انتظار حادثه برای گل را داشتند تا اینکه ملاله در روز ۹ اکتبر ۲۰۱۲ در منطقه دره سوات در شمال غرب پاکستان و هنگامی که از مدرسه به خانه باز میگشت هدف تیراندازی قرار گرفت و در اثر اصابت گلوله زخمی شد. طالبان پاکستانی مسئولیت ترور را به عهده گرفت و ملاله را "نماد کفر و هرزگی" خواند. بعد از حمله ملاله به بیمارستان منتقل شد و گلوله از سرش خارج شد. تا تاریخ ۱۳ اکتبر او هنوز به هوش نیامده و در بخش سیسییو بستری است. طالبان اعلام کردند که اگر او زنده بماند او را خواهند کشت.
طالبان در بیانیه خود نوشتهاند: «شریعت میگوید که حتا یک کودک میتواند کشته شود!!!!، اگر مخالف اسلام باشد».
"جنایت علیه بشریت"
طالبان هفته گذشته در دره سوات واقع در پاکستان در حملهای به این دختر ۱۴ ساله گلولهای به سر او شلیک کردند. این دختر به شدت مجروح شد ولی زنده ماند. وی را در حال حاضر برای مداوا به بریتانیا منتقل کردهاند. گلولهای که به سوی ملاله شلیک شده بود پس از عبور از ناحیهای در سر وارد شانه او شد و در آنجا گیر کرد.
قتل دگراندیشان توسط اسلامگرایان افراطی، بخشی از زندگی روزمره در پاکستان است. ولی تاکنون هیچ سوءقصدی مانند نمونه ملاله یوسفزی نتوانسته بود افکار عمومی در این کشور را چنین تحریک کند و به واکنش علیه طالبان وادارد.
در روزهای گذشته در مدارس پاکستان مراسم دعا برای بهبودی ملاله برگزار شد. رسانههای پاکستان، این حمله را به عنوان اقدامی عمیقا ضدانسانی نکوهش کردند. دهها هزار تن در کراچی برای راهپیمایی اعتراضی به خیابانها رفتند و همبستگی خود را با این دختر ۱۴ ساله فعال حقوق بشر اعلام کردند.
حتی سیاستمداران پاکستان که کمتر آشکارا از طالبان انتقاد میکنند، این بار خشم و انزجار خود را از این ترور صریحا بیان کردند. رجا پرویز اشرف، نخست وزیر پاکستان، ملاله را "دختر همه پاکستانیها" خواند و گفت، باید هر چه زودتر برای مبارزه با این رویکرد کور اسلامگرایان چارهای اندیشید.
ملاله یوسف زی دختر پاکستانی که تنها چهارده سال دارد از یک سو باقرائتی از اسلام(طالبان) در پاکستان مورد انتقام قرار گرفته و ترور میشود و از دیگر سو در همان کشور با قرائت دیگری از اسلام (حکومت) مورد تقدیر قرار گرفته و مدال شجاعت دریافت میکند. به راستی اینهمه تضاد و تناقض در برداشت و قرائت های گوناگون از یک دین و این همه قتل و خونریزی و تعصبات جاهلانه ان هم در دینی که اساس و بنیادش بر پایه مهرورزی و رأفت است نشانه چیست؟ آیا زمان ان نرسیده است که رأفت و نوع دوستی را جایگزین کشتار و خشونتهای جاهلانه ناشی از برداشتهای غلط از اهداف دین نماییم؟ آیا دگر اندیشی از ملزمات حق آزادی بیان و بدیهی ترین حقوق انسانی نیست؟.......پاسخ به این سوالات چالشی جدی است فرا روی حال و آینده جامعه انسانی